Oczywiście bardzo pomagał mi mój Mężulek, który osobiście faszerował, i zszywał kaczuchę :D
Składniki:
- kaszka ( świeża, mrożona bez różnicy) ok. 2 kg:
- 1 kg jabłek;
- olej do marynaty ok 0,5 szklanki;
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowensalskie, papryka ostra;
- wino czerwone wytrawne ( półwytrawne) do polewania podczas pieczenia;
- sznurek do zszycia kaczki;
Przygotowanie:
- Kaczkę umyć ( wyjąć podroby, jeśli jeszcze są), osuszyć.
- Przyprawy sól, pieprz, zioła prowensalskie, paprykę ostrą po ok. 1 łyżeczce wymieszać razem. dodać olej.
- Natrzeć marynatą kaczkę z zewnątrz i od środka. Przełożyć do brytwanki i odstawić na co najmniej 4 godz. Można zostawić na całą noc.
- Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne.
- Pierwsze "szycie" kaczki wykonujemy w miejscu szyi. Następnie wypełniamy środek jabłkami i zszywamy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st C wkładamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w takiej temp. 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 170 st. i pieczemy przez kolejne 1,5 h. Co 20 min polewamy kaczkę winem i uzyskanym podczas pieczenia sosem ( znajdującym się w brytwance). Ostatnie 15 min, również możemy zwiększyć temperaturę w celu spieczenia skórki :)
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis bo jest naprawdę prosty.
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)
Pozdrawiam
MagdaZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję każdemu z osobna za odwiedziny i pozostawiony komentarz, który jest dla mnie bezcenny :D