czwartek, 22 stycznia 2015

Pieczona kaczka z jabłkami (Kulinarne Czwartki -3)

Witajcie,

Czy wypróbowałyście już któryś z przepisów??? W tym poście zaproponuję Wam pieczoną kaczkę.  Od jakiegoś czasu coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Jeszcze kilka lat temu w sklepach pojawiała się głównie w okresie świątecznym. Obecnie w supermarketach można ją kupić praktycznie przez cały rok. Tym razem kupiona była kaczuszka mrożona, więc proces przygotowania wydłużył się o rozmrożenie :)
 Oczywiście bardzo pomagał mi mój Mężulek, który osobiście faszerował, i zszywał kaczuchę :D



Składniki:

  • kaszka ( świeża, mrożona bez różnicy) ok. 2 kg:
  • 1 kg jabłek;
  • olej do marynaty ok 0,5 szklanki;
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowensalskie, papryka ostra;
  • wino czerwone wytrawne ( półwytrawne) do polewania podczas pieczenia;
  • sznurek do zszycia kaczki;
Przygotowanie:
  1. Kaczkę umyć ( wyjąć podroby, jeśli jeszcze są), osuszyć.
  2. Przyprawy sól, pieprz, zioła prowensalskie, paprykę ostrą po ok. 1 łyżeczce wymieszać razem. dodać olej.
  3. Natrzeć marynatą kaczkę z zewnątrz i od środka. Przełożyć do brytwanki i odstawić na co najmniej 4 godz. Można zostawić na całą noc.
  4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. 
  5. Pierwsze "szycie" kaczki wykonujemy w miejscu szyi. Następnie wypełniamy środek jabłkami i zszywamy.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st C wkładamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w takiej temp. 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 170 st. i pieczemy przez kolejne 1,5 h. Co 20 min polewamy kaczkę winem i uzyskanym podczas pieczenia sosem ( znajdującym się w brytwance). Ostatnie 15 min, również możemy zwiększyć temperaturę w celu spieczenia skórki :)


Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis bo jest naprawdę prosty. 
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)
Pozdrawiam
MagdaZ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję każdemu z osobna za odwiedziny i pozostawiony komentarz, który jest dla mnie bezcenny :D