Dzisiaj kolejna odsłona z cyklu Kulinarne Czwartki. Tym razem chciałam Wam zaproponować szaszłyki z wieprzowo-warzywne. Proste w przygotowaniu, a śmiało mogą zastąpić tradycyjnego schaboszczaka :D Ja szaszłyki robię z różnych mięs. Często z tego co akurat mam pod ręką czy też w zamrażalce. Ostatnie szaszłyki to połączenie karkówki, szynki i różnych kolorowych warzywek. Podobno człowiek przede wszystkim je oczami, więc niech szaszłyki będą kolorowe. Tym razem szaszłyki pomagał mi nabijać mój Mężulek :)
Składniki:
- 0,5 kg karkówki;
- 0,5 kg szynki wieprzowej;
- 3 papryki czerwone;
- 0,25 kg pieczarek;
- 3 cebule;
- 1 cukinia;
- ząbek czosnku;
- przyprawy: po pół łyżeczki: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w grubą kostkę (ok. 2 cm). Obieramy ząbek czosnku, kroimy (można przecisnąć przez praskę), dodajemy do mięsa razem z olejem, pieprzem, solą, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na co najmniej godzinę.
- Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki, cebulę i cukinie w ćwiartki.
- Nabijamy na patyczki warzywka i mięso na patyczki zgodnie z naszą inwencją twórczą. Wszystko zależy od Ciebie.
- Szaszłyki układamy na blaszce (od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temp. 170-180 st. C przez ok 25-30 min.
Smacznego
pozdrawiam
MagdaZ
o uwielbiam szaszłyki. Zapraszam u mnie bakłażan faszerowany.:)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale mi zrobiłaś smaka :) a akurat mam ochotę na coś obiadowego :D
OdpowiedzUsuń