czwartek, 8 stycznia 2015

Drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami ( Kulinarne Czwartki - 1)

Witajcie,
Dzisiaj ruszam z cyklem Kulinarne Czwartki. Na pierwszy ogień :D pójdą bułeczki z kapustą i grzybami. Jest to pewna alternatywa dla pierogów czy też klasycznych smażonych krokietów. Bułeczek nauczyłam się robić od mamy mojego mężulka. Jednakże zmieniłam sposób formowania bułeczek. Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis. Czekam na opinie :)






Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 0,6 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 4-5 dag drożdży,
  • 2 jajka, 
  • 10 dag masła,
  • 250ml mleka,
Farsz:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • garść grzybów suszonych,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
  • łyżka miodu, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Farsz:
  1. Suszone grzyby należy zalać letnią wodą i odstawić na 1h. Po upływie tego czasu gotować na małym ogniu przez ok.2,5h. Następnie wystudzone grzyby pokroić w kostkę ok.0,5 cm (lub większą jak kto lubi :) ) Wodę z gotowania grzybków najlepiej zostawić, przyda się do podlewania farszu.
  2. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć (zeszklić). Dodać kiszoną kapustę (jeśli są długaśne "farfocle" należy ją pokroić  na drobniejsze kawałki) dodać pokrojone grzybki, i szklankę "wywaru grzybowego". Gotować pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą jeśli jest taka potrzeba. 
  3. Po ok. godzinie gotowania dodać miód, paprykę, sól i pieprz. Oczywiście polecam częste próbowanie, ponieważ nie każdy lubi bardzo pikantne dania. Ugotowany farsz studzimy.

Ciasto:

  1. Drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru mieszamy w małej miseczce i dolewamy ok. 4 łyżek ciepłego mleka. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. W pozostałej części mleka rozpuszczamy masło.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą część cukru, wyrośnięte drożdże, oraz wbijamy 2 jajka (o temp. pokojowej). Całość mieszamy i powoli dodajemy mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  4. Teraz już będzie z górki :D
  5. Kiedy ciasto wyroście dzielimy na części i wałkujemy.
  6. Następnie układamy farsz. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wycinamy buły. (dzięki tej technice wszystkie są równiutkie i przypominają trochę mini calzone :D




Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min, do ponownego wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 170-180st przez ok. 15min.



2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie a jak pachną mogę się tylko domyślać. Jak ja uwielbiam grzyby...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję każdemu z osobna za odwiedziny i pozostawiony komentarz, który jest dla mnie bezcenny :D